Wat is copaiba

Jul 25, 2019

WAT IS COPAIBA OLIE?

Copaiba olie is een etherische olie, die wordt gedestilleerd uit de hars/ het sap van de copaiba-boom. Het is een olie die je gezondheid kan ondersteunen.

WAAR KOMT COPAIBA OLIE VANDAAN?

Copaiba bomen zijn groen blijvende bomen van 15 tot 30 meter hoog. Ze groeien in Brazilië en het noorden van Zuid-Amerika in tropische regenwouden. Veel van deze gebieden zijn alleen in het natte seizoen en per boot bereikbaar. Voor de copaiba olie van dōTERRA wordt het sap van meerdere soorten copaiba bomen gebruikt. Deze bomen heten :

  • Copaifera langsdorffii,
  • Copaifera reticulata
  • Copaifera officinalis.

AHISTORIE VAN COPAIBA OLIE?

Copaiba hars/sap wordt al eeuwen lang gebruikt door Zuid Amerikanen. Ze gebruikten het om hun gezondheid te bevorderen. Bijvoorbeeld van de luchtwegen, de spijsvertering, de urinewegen, het cardiovasculaire en immuunsysteem. * De eerste kolonisten maakten er al melding van dat de inheemse bevolking Copaiba hars gebruikte. Zij gebruikten de kalmerende eigenschappen voor hun baby’s en hun strijders.  Copaiba olie wordt tegenwoordig gebruikt als geurstof in parfums en in beauty producten (waaronder zeep, badbruisballen, wasmiddelen, crèmes en lotions). Dit  vanwege de antibacteriële, ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen.

HOE WORDT COPAIBA OLIE GEMAAKT?

Copaiba olie wordt gemaakt van de hars van copaiba bomen. In het filmpje hieronder zie je hoe de hars van de copaiba bomen wordt afgetapt. De hars bevindt zich in de “bloedvaten” in de stam. De hars wordt geoogst door een gat in de stam te boren en zo de hars af te tappen. Van een jonge boom kan de eerste keer maar een klein beetje hars worden afgetapt. De tweede keer, ongeveer een half jaar later, wordt er ca 1 liter afgetapt. Na destillatie blijft er dan ongeveer de helft van over. Een zeer arbeidsintensief en secuur klusje.

Vers getapt is de olieachtige hars helder, kleurloos en vloeibaar. Aan de lucht wordt blootgesteld, wordt het dikker en krijgt het een bleekgele tot goudbruine kleur.

DōTERRA werkt samen met plaatselijke boeren, die van generatie op generatie het “ambacht” overdragen. Handwerk van mensen, die precies weten hoe ze de hars kunnen aftappen, maar ook duurzaam omgaan met de bomen. Op deze manier kunnen we nog vele jaren van de copaiba olie gebruik maken, en wordt het milieu beschermd.

MEER LEZEN?

Lees de ander twee blogs:

  • Hoe werkt copaiba 
  • Waarvoor gebruik je copaiba 

BRONVERMELDING

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Copaibahars
  • https://www.ashleysrokosz.com/health-blog/cbd-vs-copaiba-essential-oil?format=amp
  • https://www.doterra.com/US/en/blog/product-spotlight-using-copaiba
  • http://www.rain-tree.com/copaiba.htm

* Deze informatie is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Zie ook de disclaimer

Close

50% Compleet

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.