In 5 stappen uitgerust wakker

Feb 11, 2020

Echt niet te geloven, maar onderzoek toont aan dat 60% van de Nederlanders slaapproblemen heeft. 50% van de deelnemers aan mijn workshops stelt ook een vraag over dit probleem! Zelf, en in mijn familie, hebben we inmiddels de nodige ervaring met het fenomeen plafond staren. Daarom deze tips: lees hoe je in 5 stappen uitgerust wakker wordt.

Waarom heb je slaap nodig?

Slaap is nodig voor herstel van lichaam en geest. Als je niet of slecht slaapt verzwakt je immuunsysteem en ga je lichamelijk en geestelijk disfunctioneren. Je kunt problemen krijgen met je geheugen. Je merkt dat je informatie niet op slaat.  Je herinnert je dingen niet meer. 

Hoe werkt slaap?

Er zijn twee verschillende soorten slaap:  REM slaap en NREM slaap. REM is de afkorting van Rapid Eye Movement. Of in het Nederlands vertaald ”snelle oog bewegingen”. Tijdens deze fase droom je en beweeg je meer. NREM slaap is het omgekeerde, dus meestal een droomloze slaap met weinig bewegingen.

Wat is goed slapen? 

De meeste mensen hebben het gevoel dat ze goed geslapen hebben als ze 4 NREM fases en 1 REM slaap fase hebben gehad.

Hoe kun je beter slapen?

De meeste nederlanders die slecht slapen kunnen met 5 stappen hun slaap verbeteren. Wat kun je dan doen?

1. Verander je eetpatroon

Je dagelijks inname beïnvloedt alles. Onvoldoende, teveel, verkeerd … etc. Je hele interne huishouding raakt in de war als je dit niet op orde hebt. Gooi maar eens diesel in je benzine motor… of te veel olie… De boel loopt vast.

Morgen avond geef ik in het live webinar over slaap volop tips over voedingsmiddelen, die mee of tegen werken om makkelijker in slaap te vallen (of om door te slapen).

2. Beweeg meer

Veel mensen zitten 80% van de dag. Op de bank, achter ons bureau, in vergadering, tv kijken, computeren, eten etc. We "vergeten" gewoonweg om voldoende te bewegen. Vanuit de evolutie zijn we niet gebouwd als zittende wezens. Een flinke portie beweging was in de oertijd nodig om op een hert te jagen of bessen te verzamelen. Ik snap dat niet voor iedereen alles mogelijk is, maar 95% van de mensen kan echt wel 30 minuten per dag iets aan beweging doen. Wat kun jij?

3. Neem voldoende rust en ontspan

Hoe vaak ga jij als een dolle door op je werk of thuis? Want je TO-DO lijst moet af. Je kinderen naar sport of er ligt nog een mantelzorg klus. En daarna een verantwoorde maaltijd op tafel.

Adrenaline is de ultieme slaapkiller. En het vervelende... als je chronisch druk bent, dan raak je er "verslaafd" aan.  Je merkt bijna niet meer dat je stress hebt. En je gaat er zelfs onbewust naar op zoek en draaft door. Dit fijne stofje, en een extra bak koffie, geven je namelijk een heel goed gevoel. Jammer, want adrenaline is "the mother of all evil" in dit geval.

En daarna als "ontspanning" naar je telefoon grijpen  om 6 keer je facebook tijdlijn en meldingen te checken. Of op de bank crashen en drie afleveringen van een serie op Netflix kijken terwijl je eigenlijk al naar bed zou gaan? Tja, het wordt niet voor niets donker buiten. En alweer een stukje evolutie theorie... we gingen in de oudheid "met de kippen op stok". Jezelf een ritme aanleren is essentieel, als je beter wilt slapen. Op tijd naar bed dus!

4. Zorg voor een gezonde omgeving

Je omgeving heeft ook een enorme invloed op je slaap. Het klimaat in je slaapkamer, je bed, je kussen etc.. Maar ook wat je op je huid smeert en wat je inademt. Wist je dat veel synthetische stoffen je hormoonbalans verstoren? En laten die hormonen nu weer juist de stofjes, zijn die ook zorgen voor een fijn slaap ritme. Die synthetische stoffen die ben je dus liever kwijt dan rijk!

5. Ondersteuning jezelf indien nodig

Er zijn een aantal essentiële oliën en supplementen, die echt kunnen ondersteunen. Iedereen kent natuurlijk lavendel (ja, ook van de geurzakjes bij oma). Maar de ene lavendel is de andere niet. Verschillende soorten hebben verschillende geuren en de struiken zien er ook heel verschillend uit. Een essentiële olie is niet alleen 50-70 keer sterker dan gedroogde bloemetjes, maar ook de "chemische" samenstelling is anders. Linalool en Linalyl Acetate zijn de stoffen in lavendel die ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt en doorslaapt. Je wilt dus een olie met veel van deze stof (en in ieder flesje dezelfde hoeveelheid). Lees meer over de kwaliteit van essentiële oliën in de blog: https://helio.mykajabi.com/blog/waarom-kiezen-voor-doterra

Ik wil je graag nog veel meer handige tips geven! (ook voor de mensen die de geur van lavendel niet waarderen ;)) Woensdag avond 12 februari een live workshop over slaap. Je kunt live meedoen als je deelneemt aan de Aroma VIP Academie of je kunt de workshop na afloop terugkijken in de app of op je computer.

Klik hier om mee te doen! Je krijgt gelijk toegang 

Close

50% Compleet

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.