Oorsuizen

Sep 06, 2019

Oorsuizen (Tinnitus)

In Nederland is de schatting dat er 800.000 tot 2 miljoen mensen zijn die last hebben van oorsuizen (Tinnitus). Bij zo’n 25.000 van hen is de tinnitus zo erg dat er psychische en sociale problemen ontstaan. Zij horen 24 uur per dag piepende, ruisende en suizende geluiden.

Tinnitus kan allerlei oorzaken hebben: Afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor, of beschadiging door harde geluiden. Het vervelende is dat er niet altijd een aanwijsbare reden of oplossing voor is. 

In deze blog lees je de tips van Yolanda Tesselaar. Zij is expert op het gebied van tinnitus.

Heb jij ook last van oorsuizen? Meld je hier aan voor de workshop op 1 oktober om 20:00 uur (locatie Alphen of Leiden)

(Ont) stress

Onze hersenen zijn in bepaalde mate in staat om geluiden naar de achtergrond te verdringen. Soms lukt dat niet meer en zijn de geluiden zo hard of irritant, dat je er continu door wordt gehinderd. Het is dan begrijpelijk dat je boos, verdrietig of geïrriteerd raakt. En juist die "stress" maakt de geluiden mogelijk nog erger. Stress van bijvoorbeeld werk, verlies, familie, ruzie of andere zaken kan hierin een een rol spelen. Ook (overmatige) spanning in je nek kan oorsuizen veroorzaken of verergeren. Ontspannen, of methoden uitproberen om beter te ontspannen, kunnen een positief effect hebben op Tinnitus.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen. 

Het is verstandig om (te veel) zout te vermijden, evenals aspartaam (zoetstof) en glutamaat (smaakversterker E621). Ook koffie en andere caffeïne houdende dranken (zoals cola , zwarte thee en energie drankjes) worden genoemd als boosdoeners, evenals kiwi, chocolade en honing.

Check je vitamines

Tekorten aan vitamines kunnen ook Tinnitus veroorzaken. Je kunt je bloed laten controleren op B1,B6,B12,D3, zink en magnesium en zonodig deze vitamines aanvullen. Ginkgo Biloba is een product dat ondersteunend kan werken. Het staat bekend om het verbeteren van de bloedtoevoer naar de hersenen. Ook de vitamines en mineralen van dōTERRA in het Life Long Vitality Pack kunnen helpen bij het aanvullen van tekorten. 

Bescherm je oren

Bescherm in ieder geval je oren goed tegen verdere gehoorschade. Zorg voor een paar goede oorbeschermers als je naar plekken gaat waar je veel geluid verwacht, of laat je een paar goede oordopjes aanmeten bij de audicien. Bescherm je oren ook goed tegen kou bijvoorbeeld wind op de fiets of de airco in de auto. 

Essentiële oliën 

Soms komt incidenteel of accuut oorsuizen door een verkoudheid. Probeer dan een inhaler met essentiële olie van  peppermint, air of eucalyptus of doe deze oliën in de diffuser. Doe in GEEN geval... dus NOOIT essentiële oliën in je oor! Dit is pijnlijk en schadelijk! 

Bij structureel oorsuizen kunnen onderstaande essentiële oliën verlichten door hun rustgevende werking of hun ontgiftende en reinigende werking. 

  1. Helichrysium is een belangrijke olie. Het helpt je om de bloedbanen en zenuwbanen gezond te houden. Helichrysium is de olie die emotioneel lichaam en geest weer met elkaar verbindt.

  2. Juniper Berry is een etherische olie met een geweldige ontgiftende werking! Ze Ondersteunt bij reiniging van het  bloed en helpt het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen.

  3. Lavendel is een populaire olie vanwege de ontspannende en kalmerende eigenschappen. Lavendel kan helpen lichaam en geest te kalmeren, stress en angst te verminderen. Dit alles draagt bij om tinnitus te verminderen.

  4. Cypress stimuleert de bloedcirculatie en kalmeert tegelijkertijd het zenuwstelsel. Deze olie is het meest geschikt bij tinnitus, waarbij een kloppend geluid wordt waargenomen, dat gelijk loopt met de hartslag.

  5. Basilicum is bekender als kruid in de keuken dan als etherische olie. Maar basilicum olie werkt in op glad spierweefsel. Dit weefsel is onder andere in de oren te vinden. Basilicum kun je inzetten bij een kloppende / pulserende sensatie in de oren.

  6. Patchouli is zeer geschikt bij mensen met tinnitus vanwege de positieve werking op de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen.

  7. Petitgrain wordt gebruikt voor de kalmerende eigenschappen. Ook wordt deze olie gebruikt om het immuunsysteem- en het cardiovasculair systeem te ondersteunen 

Heb je ook last van oorsuizen? Meld je hier aan voor de workshop op 1 oktober om 20:00 uur (locatie Alphen of Leiden n.t.b.)

Tijdens deze workshop krijg je uitgebreide toelichting op de tips met:

  • uitleg over yoga & nek oefeningen
  • uitleg over acupressuur punten & Guasha
  • toelichting over de essentiële oliën, en waar je ze aanbrengt
Close

50% Compleet

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.