Is essentiële olie veilig?

Sep 22, 2019

Etherische olie is veilig*, mits je een aantal richtlijnen opvolgt. Net als met gezond eten en sporten zijn er ook een aantal tips en adviezen die je helpen.  Hieronder vind je een overzicht van de vragen die veel gesteld worden in de trainingen en op social media.  

Is essentiële olie veilig? 

Als je een aantal basis richtlijnen volgt zijn essentiële oliën heel veilig en makkelijk te gebruiken. Maar het is belangrijk om te weten, dat pure essentiële oliën van therapeutische kwaliteit sterk geconcentreerde plantenextracten zijn en met beleid moeten worden gebruikt. Let op dat er verschillende soorten olien zijn. Je kunt meer lezen in de blog: Waarom is dōTERRA anders

Kan ik olie veilig op mijn huid gebruiken ? 

Doe altijd eerst een huidtest, net als je bijvoorbeeld ook met je haarverf doet.  Mensen met een gevoelige huid kunnen hierdoor ongewenste irritaties voorkomen. Doe wat neutrale draagolie (zie hieronder) op de onderarm en daarna een kleine hoeveelheid essentiële olie. Toont de huid na een uur geen irritatie, dan kan de olie veilig worden gebruikt verdund met draagolie. Melaleuca en lavendel zijn milde oliën en kunnen meestal onverdund worden gebruikt.

Wat is een draagolie?

De meest gebruikte draagoliën zijn:

  • kokosolie (fractionated),
  • jojoba olie,
  • amandel olie
  • avocado olie en
  • olijfolie

Je kunt meer lezen over drager oliën in de blog over  Basisolie, klik hier >>> 

Hoeveel olie moet ik gebruiken? 

Bij essentiële olie is minder meer!  Een normale dosis is 1-3 druppels voor volwassenen. Liever vaker weinig gebruiken dan in één keer heel veel.

Hoeveel moet ik een olie verdunnen ? 

Bij elke olie staat op het etiket in welke hoeveelheid deze kan worden verdund. Hier staat een overzicht voor het verdunnen van essentiële oliën met een draagolie.

Bij welke olie moet ik oppassen ? 

Er zijn hete oliën  zoals oregano, kaneel, cassia, citroengras, tijm en kruidnagel. Deze oliën moeten voor gebruik altijd sterk worden verdund . Pepermunt is sterk verkoelend en is daarom ook beter verdund met draagolie te gebruiken. Op de Facebook groep kun je het filmpje terug zien hoe je handig een roller kunt maken waarbij je de olie verdund.

Kan ik olie ook bij baby’s en kinderen gebruiken? 

Ja dat kan. Hier is het nog belangrijker om heel goed te verdunnen. Vuistregel is om 1 eetlepel draagolie met een druppel essentiële olie te verdunnen. Gebruik bij baby’s de verdunde olie onder de voetjes en trek altijd een sokje aan om te voorkomen dat de voet in de mond wordt gedaan en zo de olie wordt in geslikt. Inwendig gebruik van essentiële oliën is pas vanaf 6 jaar mogelijk. Een goed naslagwerk is modern essentials, ik adviseer je dit boek aan te schaffen.

Kan ik olie innemen? 

Dit noemen we inwendig gebruik: Je kunt alleen de oliën, met op het etiket de vermelding “dietary use”, in kleine hoeveelheden inwendig gebruiken. Dit zijn er bij dōTERRA ca 24 van de 84. Milde oliën kunnen onder de tong worden gedruppeld. Hete oliën neem je het beste via een capsule in. Veel oliën kunnen gebruikt worden bij het koken en de smaak van gerechten intensiveren. Ook hier geldt: minder is meer. Gebruik nooit een plastic fles of plastic beker, bij voorkeur altijd glas.

Moet ik oppassen met zonlicht? 

Bij het gebruik van citrusoliën moet je 12-24 uur lang UV-en direct zonlicht vermijden. De oliën lichten de huid op en daardoor ben je gevoeliger voor zonlicht en kun je verbranden.

Kan ik olie gebruiken in of bij mijn ogen, oren, neus?

Nee, nooit olie direct in ogen, oren of neus druppelen. Je gebruikt olie ook niet in de buurt van op op je andere gevoelige delen, zoals je slijmvliezen en je intieme zones.

Wat moet ik doen?  de olie brandt of ik heb een vervelend effect 

Nooit water Gebruiken om een olie uit te spoelen, omdat dit de opnamecapaciteit van de huid juist verhoogt en het daardoor nog meer gaat branden. Pak je olijfolie uit de keuken. Doe deze op de huid en veeg het af met een wc rol of je theedoek.

Kunnen oliën worden gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding? 

De meeste oliën kunnen bij normaal gebruik tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding veilig worden gebruikt en juist grote verlichting geven tijdens de zwangerschap. Maar ook tijdens en na de bevalling. Sommige oliën kunnen van invloed zijn op de hormonen en zijn daarom niet te adviseren tijdens deze periode.  Pepermunt bijvoorbeeld kan de melkproductie verminderen. Belangrijk is om het gebruik met je begeleidende vroedvrouw of arts te bespreken. 

Kan ik olie gebruiken bij ernstige gezondheidsproblemen? 

 Je kunt zeker verlichting door essentiële oliën ervaren. Maar het is raadzaam om met begeleidende artsen en therapeuten het gebruik hiervan af te stemmen. Mensen met epilepsie kunnen beter geen venkel, basilicum, berk en mengsels die deze oliën bevatten, gebruiken. Mensen met hoge bloeddruk kunnen beter geen tijm en rozemarijn gebruiken.  

Kan ik essentiële olie ook in bad gebruiken ? 

 Essentiële oliën altijd met bad-of douchegel, (rijst)melk of zout (zeezout, epsom zout) mengen, voordat je ze in het badwater doet.

Zijn de oliën brandbaar? 

Veel oliën zijn ontvlambaar. Hou ze daarom uit de buurt van open vuur en hittebronnen.

Kan ik de olie in een olie brander doen? 

Dit is niet aan te raden. Koudgeperste oliën verliezen hun helende werking boven de 43 graden Celsius en de geur verdwijnt. Een aromatherapie diffuser is een veel mooiere oplossing waarbij je maar 3-5 druppels per keer nodig hebt en ook mooie combinaties tussen oliën kunt proberen. Ook heb je op deze manier geen verbrandingsgassen in de lucht.

Close

50% Compleet

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.