Immuunsysteem: 5 stappen die je niet wilt missen

Jan 14, 2020

Wat is je immuunsysteem

Je immuunsysteem is een complex verdedigingssysteem, dat ziekteverwekkers (zowel van buiten als van binnen) bestrijdt.  Je kunt je lichaam goed vergelijken met een kasteel met ophaalburg. Je komt niet zomaar binnen. Je huid houdt bacteriën, schimmels, virussen en parasieten tegen. Je lijf word ondersteund door de slijmlaag van je darmen, je luchtwegen en je genitaliën. (Als een soort slotgracht, of muur). 

Als er toch vijandige indringers binnen je kasteel muren komen, dan heb je altijd je “soldaten” paraat die in de aanval gaan. In ons geval zitten deze "soldaten" , dat zijn je witte bloedcellen, in je bloed, in je lymfestelsel en in je weefselvloeistof. 

βš”πŸ—‘πŸ›‘πŸ—‘βš”

Twee soorten afweer

Het is een ingewikkelde materie, maar ik zal proberen het eenvoudig uit te leggen. Je hebt een aangeboren afweersysteem dat meerdere soorten “ziekteverwekkers” aanvalt, en je hebt een "aanpasbaar afweersysteem" dat één soort ziekteverwekker aanvalt.  Die laatste weerstand, je "adaptieve weerstand", heeft een leercurve . Nadat je besmet bent duurt het 7-10 dagen tot je lichaam weet hoe het met nieuwe " indringers" moet omgaan. 

Na deze tijd ben je beter bestand tegen deze specifieke indringer. Je lijft herkent letterlijk deze vijandige cellen en valt ze de volgende keer effectief aan.  

Vertaald naar onze kasteel variant…  de boogschutters op de kantelen weten heel effectief de aanvallers te beschieten. Op het moment dat er echter een nieuwe aanvaller komt (met bijvoorbeeld een katapult), is dit iets nieuws en onbekends. Ze zullen zich moeten aanpassen en een nieuw soort aanval als verdediging moeten bedenken. 

βš”πŸ—‘πŸ›‘πŸ—‘βš”

Betere weerstand… maar hoe dan?

Voeding is de basis , gevolgd door beweging, ontspanning, goed slapen en het verminderen van chemicaliën (synthetische beauty producten, schoonmaak middelen, geurkaarsen , luchtverfrissers, alchohol en roken). De piramide hieronder omschrijft van beneden naar boven hoe je dit aanpakt. Lees verder voor de uitleg.

Stap 1 : Leefstijl & voeding

Je weerstand heeft dus zeker heel veel te maken met je leefstijl.  Je huid en de slijmlaag van je darmen, je luchtwegen en je genitaliën die  hierboven al werden genoemd ... worden namelijk beïnvloed door je dagelijkse gewoonten. Met veel stress, weinig slapen, ongezond eten, veel alcohol etc… is de kans groter dat er een ziekteverwekker doorheen glipt. In de privé online  workshop vertel ik je uitgebreid welke voeding je kan ondersteunen! Dat ga ik hier dus niet verklappen. 

Stap 2: Hygiene 

En… niet te vergeten… persoonlijke hygiene (handen wassen, niet in iemands gezicht hoesten, goed schoonmaken etc etc) en voedsel hygiene ( goed je handen wassen, rauw en bereid gescheiden houden etc) voorkomt natuurlijk ook een hoop vervelende verrassingen (denk aan salmonella en e-coli etc). 

Stap 3: Stress 

Stress beïnvloedt je immuunsysteem enorm. Stress verhoogt het hormoon cortisol in je lijf. Dit hormoon heeft een negatieve werking op je weerstand. 

Naast aanpassingen in je leefstijl en een lekkere yoga les (bijvoorbeeld die van Delilah online) zijn er een paar essentiële oliën die je goed kunt gebruiken: 

Vetiver, Frankincense, Arborvitae, Lavendel en Geranium

Stap 4: Slaap

Slaap is een andere belangrijke factor die ervoor zorgt dat je weerstand goed blijft. Ook te weinig slaap zorgt voor hogere cortisol levels. Een goed slaap ritme krijgen of terugkrijgen kan lastig zijn. Oliën die je kunnen ondersteunen zijn bijvoorbeeld Serenity, Bergamot, Kamille en Calmer.  

Neem een half uur voor het naar bed gaan 1-2 serenity  softgels in met een glas water. De bergamot en kamille kun je in de diffuser doen of een druppel op je kussen, en de calmer rol je onder je voeten, in je nek en op je polsen. 

Stap 5: Toxische stress :

Je belast je lichaam door bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, weekmakers in plastic, synthetische stoffen in schoonmaakmiddelen en beauty producten. Ook is onze buitenlucht helaas niet zo schoon als we graag zouden willen. Door het verminderen van toxische stress ondersteun je je weerstand. 

Het gebruik van essentiële oliën in een diffuser kan de lucht in huis reinigen en verfrissen. Ook het gebruik van dōTERRA citrus oliën in water is een mooie manier om je lichaam en vooral je lever te ondersteunen. 1-2 druppels in een halve liter water of thee: smaakt prima! Je kunt veel oliën ook gebruiken om mee schoon te maken. Veel goedkoper en natuurlijker dan reguliere schoonmaakmiddelen.  In de app vind je twee handige downloads voor het zelf maken van schoonmaakmiddelen en beauty producten. 

Essentiële oliën zoals Lemon, On Guard, Melaleuca, Wild Orange, and Cilantro hebben anti bacteriële, anti virale, anti parasitaire en schimmelwerende eigenschappen. 

βš”πŸ—‘πŸ›‘πŸ—‘βš”

Wil je meer weten?  Doe mee met de workshop:

π—•π—Όπ—Όπ˜€π˜ 𝗷𝗲 π—Άπ—Ίπ˜‚π˜‚π—»π˜€π˜†π˜€π˜π—²π—²π—Ί 

🌱 Wat is weerstand/ je immuunsysteem
🌱 Belangrijke factoren
🌱 Wat kun je vermijden
🌱 Wat kun je beïnvloeden
🌱 Tips over o.a. voedingsmiddelen, supplementen en essentiële oliën

Ga naar  www.helio.nl/vip en meld je aan!  14 januari live online en daarna in de app met handige downloads.

Gezonde groet

Léanne 

ps.... wat is jouw super weerstand tip? Zet hem hieronder in de comments 

Liever luisteren dan lezen:  luister naar de podcast

Close

50% Compleet

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.