Detox … of gewoon gezond

Jan 06, 2020

De afgelopen jaren werd je er mee overspoeld: mensen die van sapkuur naar darmspoeling gingen.... Maar ik moet eerlijk zijn, aan mij is dat alles voorbij gegaan. Ik was tot twee jaar geleden (niet zo gezond) te hard aan het werk. Nu ben ik bezig met een inhaalslag.  Ik wilde wel eens weten wat detoxen voor je lichaam doet. En heb het internet afgezocht naar de voors en tegens.

1. Wat is detox

Detox wordt o.a. door wikipedia aangeduid als:

Een methode om je lijf en leden te ontdoen van allerlei gifstoffen, die zich in de voorbije periode hebben opgestapeld: zware metalen, antibiotica, pesticidenresten uit voeding, tabak, alcohol, etc etc

Het ophopen van gifstoffen gebeurt met name in het vetweefsel van het lichaam maar ook in andere weefsels zoals beenmerg. Ook in organen als de lever en de nieren die normaal juist die stoffen verwijderen!

Je nieren, lever, afweersysteem, longen, hart-en vaatstelsel en je darmstelsel spelen een belangrijke rol in het afvoeren van deze gifstoffen. Ze verlaten je lijf o.a. door zweten, uitademen, urine en faeces. Je bent dus eigenlijk 24 uur van de dag aan het detoxen!

Van belang is wel dat je lever, je nieren etc goed functioneren. Bij de meeste gezonde mensen gaat dat prima, maar soms kun je een beetje hulp gebruiken.

2. Waarom zou je het doen?

Als je veel afval en gifstoffen in je lichaam hebt zitten dan heb je mogelijk last van: Sterk ruikend zweet, jeuk, puistjes, slapeloosheid, moeheid, eczeem, hoofdpijn, uit je mond ruiken, stinkende urine en ontlasting en geïrriteerde slijmvliezen.

Allemaal redenen om aan de slag te gaan om gezondere keuzes te maken. Tijdelijk, maar hopelijk blijvend, door structureel aanpassingen te doen in je leefstijl. 

3. Wat kun je doen

Voeding

In bijna alle artikelen die ik heb gelezen worden sapkuren afgeraden. Vaak bevatten ze een overdadige hoeveelheid fruitsuikers, waardoor je juist het tegenover gestelde effect krijgt. Ook lang vasten of detoxen heeft vaak heftige effecten (denk aan galstenen).

Ook krijg je dan honger en je lichaam wil actief opzoek naar voedsel. Daardoor voel je je ineens heel fit.... Maar, dat is alleen een natuurlijk overlevingsmechanisme. Of dat nou zo gezond is? Je raakt vet kwijt, maar als dit te snel gaat belast je wel je lever en je nieren met al die afvalstoffen die opgeslagen waren. Dat geeft nare gevolgen. Maar wat dan wel? 

Ketogeen dieet

Dit is eigenlijk een levenswijze, waarbij je de hoeveelheid koolhydraten en suikers (natuurlijke en toegevoegde) minimaliseert. Dit heeft heel veel positieve effecten op je lijf ( kijk tip: de MAGIC PILL op Netflix over de effecten een ketogene levenswijze).

Zelf ben ik de afgelopen 8 maanden 14 kilo kwijtgeraakt en ik voel me daar veel beter bij. Ik heb me laten begeleiden door een Orthomoleculair therapeute : Romana Switzer. Ik heb haar "La Dolce Vitaal" methode gebruikt.

Intermittent fasting

Handig is om intermittent vasten te combineren met een gezonde leefstijl. Je eet gedurende een bepaalde periode van de dag, 8 uur, en de rest van de dag ,dus 16 uur niet. Bijvoorbeeld alleen eten tussen 12 uur 's middags en 8 uur 's avonds.  Dan heeft je lever iedere dag 16 uur “rust” waarin hij de "rotzooi" uit je lijf kan opruimen.

Is dit niet jouw ding

Met onderstaande aanpassingen in je dagelijkse menu zorg je óók al voor een gezondere leefstijl. Je ondersteunt zo ook je lijf door zo min mogelijk gifstoffen op te nemen. En zorgt er zo voor dat je je lever en nieren ondersteunt bij het opruimen.

 • Eet veel verse (biologische) groenten en fruit, kruiden, noten, zaden en peulvruchten
 • Geen kant en klare producten
 • Eet voldoende zuivelproducten met voldoende vet
 • Vermijd suikers zowel toegevoegde als natuurlijke 
 • Voorkom overmatig gebruik van cafeïne
 • Gebruik geen alcohol en tabak

Drinken

Drink voldoende, het liefst gewoon water. 

Bewegen

Zorg voor voldoende beweging. Sport, wandel, doe lopend of op de fiets boodschappen, laat de hond uit, neem de trap, stap een halte eerder uit, doe mee met een (online) yoga class.

Rust

 • Verminder stress
 • Doe ontspanningsoefeningen
 • Slaap voldoende
 • Ga lekker naar de sauna
 • Geniet van een massage
 • Mediteer
 • Yoga (download hier je gratis yoga klas)

Vermijd toxische producten zoals

 • Cosmetica
 • Schoonmaak middelen (kies een natuurlijk alternatief) 
 • Synthetische Beauty & Verzorgingsproducten

Al het bovenstaande heeft een positief effect op je gezondheid. Maar onderschat ook het psychologische effect niet. Jij hebt controle over je gezondheid en je lijf. Jij bent er bewust mee bezig. Alleen dat al helpt om je gezonder te voelen en gezonder te worden. Misschien nog wel het krachtigste instrument van de mens… de geest!

4. Extra ondersteuning : supplementen en essentiële oliën

Supplementen die genoemd worden en waar ook wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan zijn bijvoorbeeld:

 • maria distel (silybiom marianum) - helpt de lever ontgiften 
 • geelwortel (kurkuma)  - een krachtige ontstekkingsremmer 
 • kappertjes plant (Capparis Spinoza) - bevat veel krachtige antioxidanten

dōTERRA heeft natuurlijk kurkuma olie in het assortiment. Maar ook heeft dōTERRA een heel handig 30 dagen programma om je lijf hierbij te ondersteunen. Bij deze 30 dagen " cleanse en restore"  hoort een pakket. Je kunt dit pakket via mij bestellen. Daarbij krijg je natuurlijk ook weer een heleboel extra informatie. Zoals je van me gewend bent. 

Klik hier voor de cleanse & restore kit*

Deze blog delen? Gebruik gerust de social share buttons aan de zijkant van de post. 

 

Gezonde Groet

Léanne

 

 

 

*zie disclaimer : deze verklaringen zijn niet geëvalueerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze producten zijn niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Ik ben niet onafhankelijk . Ik adviseer je graag over producten die ik heb uitgeprobeerd en waar ik dagelijks goede ervaringen mee heb, en die ik, mijn vrienden en familie al jaren gebruiken. Ik krijg commissie van dōTERRA over de producten die ik verkoop. 

 

 

 

 

Bronvermelding:

Close

50% Compleet

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.