Intenties en doelen : 2020 een fantastisch jaar!

Dec 30, 2019

Ga aan de slag met het 4 stappenplan intenties en doelen en download het werkboek!

Goede voornemens zijn "uit" geeft een onderzoek onder 20.000 mensen aan. Slechts 14% van de mensen kiest namelijk voor een goed voornemen. 72% kiest voor een intentie om 2020 te starten aldus Yoga Journal 

En die voornemens ... die werkten toch al niet zo goed. In 92% van de gevallen blijft het bij een poging. Meestal heeft dit te maken met het feit dat voornemens nogal vaag of onrealistisch zijn


Hoe maak je van 2020 een geslaagd jaar? 

Een fantastisch geslaagd jaar realiseer je met intenties en haalbare doelen.

Een doel is een actie of een resultaat in de toekomst, een moment waarop je een "bestemming bereikt". Mooi om mee te starten, maar er zit een risico aan als je alleen doelen bepaalt. Doelen leiden tot competitie, je wilt slagen en winnen.Er vaak een leeg gevoel over, zowel als je ze haalt als wanneer je ze niet haalt.

Bedenk wat mooie intentie voor je is in 2020 . Intenties gaan over jouw waarden, iedere dag, op ieder moment. Het gaat niet over winnen of een resultaat bereiken, maar over iedere dag de relatie met jezelf goed houden. Lol hebben in het leven en in wat je doet. Loop je achter de kudde aan en doe je wat er van je verwacht word? Of luister je naar jezelf? 

Mijn advies: combineer doelen en intenties... dan heb je grote kans dat 2020 een fantastisch geslaagd jaar voor je word. Waarom? 

Je geniet van zowel de reis (je intentie) als van de bestemming (je doel). En lukt het een dag niet... morgen is er dag! Kijk vooral naar wat er wel goed is gegaan, wat je gedaan hebt, en probeer lol te hebben in wat je doet.

 


Hoe ga je aan de slag met doelen en intenties? 

1. Kijk terug! 

Start met reflectie op het afgelopen jaar. Een goed begin is het halve werk, dus stel jezelf een aantal vragen:

  • Wat was succesvol?
  • Wat ging er goed?
  • Waarin had je het meeste plezier? 
  • Wat was het mooiste moment?
  • Wat was je grootste teleurstelling?
  • Wat voelde absoluut niet goed?

Tips voor oliën in de diffuser: bij het terugkijken op 2019 zijn Wild Orange, Rosemary en Console fijne oliën om in de diffuser te gebruiken. Wild Orange om het plezier en de mooie dingen te ervaren, Rosemary voor helderheid en Console om de pijnlijke momenten of moeilijke herinneringen een plekje te geven. 

 

2. Schrijf je intenties op voor 2020

Stel intenties waarbij je jezelf uitdaagt, maar het hoeft geen gevecht te zijn. Het mag gewoon haalbaar zijn. Goede intenties geven je kracht ook al moet je er hard voor werken. Kies intenties die een cadeau voor jou zijn en geen "bewijs" voor andere mensen.

Een paar voorbeelden van intenties die mij helpen

  • Mijn intentie is om iedere dag waardevolle informatie te geven, mensen te inspireren en te motiveren om gezonder te leven, bijvoorbeeld met essentiële oliën en supplementen 
  • Iedere week kijk ik terug op mijn week en kijk ik van welke zaken ik energie heb gekregen en welke me energie hebben gekost. Ik beslis dan wat ik volgende week anders ga doen, waarbij ik mijn grenzen respecteer en ik dicht bij mezelf blijf
  • Ik probeer iedere dag maximaal 2 uur aan social media te besteden en minimaal 30 minuten buiten te lopen. En als het niet lukt... dan begin ik morgen opnieuw

Wat is jouw intentie voor 2020? Het kan een woord zijn, een zin en gevoel.... wat voor jou goed voelt 

Diffuser tip voor intenties en doelen: Wild Orange voor overvloed, Frankincense voor het vinden van jouw waarheid, en Rosemary voor helderheid, kennis en verandering

3. Maak een plan

Dit is het moment dat je je intenties gaat omzetten in concrete doelen. Je hoeft niet op te schrijven HOE je het gaat doen, maar wel WAT je gaat doen. Schrijf het uit per half jaar verdeeld in maanden.  Voor mij werkt het om twee a4'tjes aan elkaar te plakken en vervolgens te verdelen in 6 kolommen. Ik schrijf per maand mijn doelen uit in een kolom. (je kunt ook de PDF onderaan downloaden) 

Als je naar mijn intentie kijkt (waardevolle informatie geven) dan plan ik bijvoorbeeld als doel iedere maand 4x nieuwsbrief te mailen en per kwartaal een leuke PDF te creëren om te downloaden. Een intentie om in 2020 meer tijd voor mezelf te organiseren leidt tot het doel: 3 weken zomer vakantie in augustus. Dan weet ik ook wat ik de maanden ervoor moet regelen... uitzoeken, boeken en sparen.

Diffuser tip voor plannen en doelen stellen: Vetiver zodat je je intenties wortelt, brengt je terug op aarde zorgt voor realisme. Bergamot voor acceptatie en optimisme. 

4 Herinner jezelf dagelijks aan je intenties en doelen

Nu heb je jouw intenties en doelen uitgewerkt. Maar hoe zorg je dat ze "top of mind" blijven en dat je er echt mee aan de slag gaat ?

Het helpt om je omgeving te vertellen wat je intenties zijn. Schrijf ze op. Visualiseer ze door een moodboard te maken, hang een briefje op de koelkast , stel iedere morgen een reminder in op je telefoon. Visualiseren, mediteren kan ook... doe vooral wat bij jou past. Hoe ziet je ideale dag eruit als je volgens je intenties "leeft". Het werkt om je intenties en doelen "tastbaar" te maken. Hoe voelt het, waar ben je, hoe ruikt het, met wie vier je successen. Wees gedetailleerd maar geef ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden die op je pad komen. Soms gebeurt er net iets anders dan jij verwacht, maar is het toch perfect. 

Vorig jaar heb ik een moodboard gemaakt met Chantal Vermeer (teken je toekomst) . Daar tekende ik een safari in Afrika èn een reis naar de boeren die Copaiba verbouwen in het Amazone gebied. Het mooie was dat in 2019 deze intenties gecombineerd zijn in een bezoek aan de boeren in Kenia. 

Daarnaast is het zaak om je maand doelen (die zorgen dat je je intenties nastreeft) wel te blijven volgen. Het is handig om met een bullet journal of een (digitale) agenda iedere dag te bepalen wat er toe doet. Blader even terug als je je dag of je week plant ;) Soms zijn we namelijk net een verzameling "To Do" lijsten van een halve meter. To Do's die eigenlijk niet bij onze doelen en intenties passen. Vaak is het meer een verzameling van projecten dan een actie lijstje. Mijn tip. Lees het boek "Eat the Frog". In dat boek lees je hoe je acties onderneemt die er toe doen! Je begint iedere dag met de grootste hobbel. Nadat je die "kikker" hebt opgegeten heb je ruimte en vrijheid om andere dingen te doen en hoef je geen energie te besteden aan dat "ene ding". Je kunt aan de slag met die dingen die voor jou echt belangrijk zijn. 

Op deze manier werk je iedere dag, via je acties, naar je doelen, aan je intenties!  En op het moment dat het niet goed voelt of niet leuk is... dan moet je even terug naar de tekentafel. Is de intentie die je hebt opgeschreven wel de juiste? Heb je jouw intentie vertaald naar een doel wat daarbij past? Je bent vrij om e.e.a. aan te passen hè! 

Diffuser tip: Lemon voor focus, Gember voor empowerment  en Geranium voor liefde en vertrouwen


Voornemens en essentiële oliën die kunnen ondersteunen

Toch nog even terug naar de voornemens. En ik hoop dat als je een van de onderstaande voornemens op je verlanglijstje hebt staan, dat je ze herschrijft met het stappenplan en het werkboek (zie hieronder)

Ik heb in ieder geval een aantal oliën opgezocht die je daarbij kunnen helpen 

Afvallen

Smart & Sassy, Grapefruit, Lime Rosemary ,Bergamot, Coriander, Fennel

Stoppen met roken  

Black Pepper, Grapefruit, Purify

Sporten

Motivate, Peppermint

Minder Stress

Lavendel, Serentiy

Minder geld uitgeven       

Wild Orange, Balance, Vetiver, Rosemary

Minder drinken

Align (centering blend), Black pepper, Grapefruit

Iets nieuws leren

Rosemary, Lime & Peppermint, Intune (focus blend)

Gezonder eten

Lemon, Peppermint

Plannen

Lemon, Bergamot, Vetiver

 Vind je het handig om een boekje te printen om in te vullen?  Klik hier ....  voor het PDF werkboek

 

Bronnen:

Close

50% Compleet

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.